Санти Молезун 2022 година

Санти МолезУн

17 за декември

ефемерно богатство

споделете ја оваа објава

Денеска сабота повторно се разбудив доцна, до 2 попладне успеав да се одморам сите тие часови што ги задржав зад себе.
Присуствував, меѓу другото, во 18:00 часот на добра редовна клиентка која пред неколку години ја доби сочната сума од 500 милиони од старите и непостоечки пезети... Неверојатно, но таа не е среќна и тие пари ги има не направи ништо повеќе од тоа што ви донесе секакви лични проблеми.

Како што веќе спомнав, во мојата канцеларија доаѓаат секакви луѓе, но има група клиенти кои имаат особеност да се скапани богати. Секој пат кога станува збор за пообемна група, она што на почетокот ми изгледаше како колекционерска анегдота, стана вообичаено со текот на годините. Станав мода меѓу елитата на луѓе кои пливаат во стопено злато, кои појадуваат со дијаманти и кои веруваат во мене како нивен гледач на луксуз. Ова ги комплицира моите цени, сè повеќе во пораст.

Сакам да ги проучувам овие луѓе, да гледам како успеале да успеат финансиски. Некои тоа го постигнале без труд, по сопственото презиме или презимето на сопругот, но има и други кои тоа го постигнале работејќи или со својата интелигенција. Многу научив од вториве слушајќи ги.

Само неколку, во кои бил овој клиент, го стекнале своето богатство преку случајност.
Токму овие вторите ми кажуваат како овие пари негативно го промениле нивното постоење, уништувајќи им го партнерот, семејството и нивните животи. Оние кои станаа милионери одеднаш, а не беа порано.

Кога играме лотарија, базен или примитивци, никогаш не размислуваме за сè што може да ни се појави. Земаме здраво за готово дека оваа награда ќе ни помогне да бидеме среќни, но многупати е токму спротивното.
Моите клиенти милионери секогаш се жалат: на љубовта, пријателството и личните односи, понекогаш и на нивното здравје или на смртно дете... Ништо вашите пари не можат да променат! И замислувам ако е фрустрирачки што не можеме да помогнеме да се промени некоја ситуација во животот на некој што го сакаме, колку повеќе може да биде тоа, ако ги имаш сите пари на светот за да можеш да ја промениш, но сепак можеш. не прави ништо...

Кој има пријатели и љубов сака пари, кој има богатство сака љубов и искрени пријателства, кој има здравје бара љубов и пари за да ужива во него, кој има злато бара со кого да го сподели и здрав живот за да го живее и да биде може да го воодушеви.
„Никогаш не врне по секого“ и сите го бараме она што го немаме.

Тоа го учам секој ден во мојата канцеларија, додека го гледам црвениот Версаче како ми се заканува на мојата чувствителност, полн со сомнежи и прашања за вистинската положба на луѓето.

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

Претплатете се на нашиот билтен

Добивајте ажурирања и прочитајте ги новите поглавја од Дневникот на Санти Молезун

Повеќе за истражување

Дневник на војникот
Дневник на војникот

Предговор

„Не знам до кој степен е добро или лошо пишувањето на она што некој го чувствува, мисли или живее внатрешно, но знам дека достигнувањето

Пишувам од кревет
Дневник на војникот

6 за декември

Денес, 6 декември е празник, еден од оние денови во кои се останува дома за да ужива во нивниот интервал

Универзитетот
Дневник на војникот

7 за декември

Денес беше добар ден на работа, искрено сум исцрпен, испраќањето писма до различни луѓе со различни проблеми и грижи е задача